bild - logga
Mobila utgåvan
Enter
bild - blommor
start
film
foto
gästbok
bloggar
paintball
webshop
mobilen
crew
spex
nöjesguide
krönikor

inloggning
ny medlem
medlemmar

admin
logout
RSS 2.0

Bakis guide till Paintball!

Är ni en grupp kamrater som vill spela paintball? Då kan vi rekommendera att man köper sin egen utrustning istället för att hyra den - prisskillnaden är förvånande liten och man får rejäla saker för lite pengar. Det är heller inte svårt att använda sakerna. Det var så vi gjorde det och nu kan vi spela himla mycket, vansinnigt underhållande paintball när vi vill!

Import
Eftersom den amerikanska dollarn är så skrattretande låg så lönar det sig att importera saker därifrån. Är du ovan internethandlare och kanske lite osäker så har vi i alla fall en butik på andra sidan atlanten som vi kan garantera att den inte är en bluff. Då bollar är såpass tunga och därmed dyra att frakta i mängder köper vi dem i sverige. Våra markörer (som alltså paintballvapen heter) landade på halva priset jämfört med här i sverige, och då är frakt, moms och tullavgifter inräknade! Detta medför också att man kan sälja sitt vapen till ett bättre pris, kanske till och med inköpspriset.

Vapen och mask
Efter att ha jämfört en rad butiker och kollat e-bay fann vi bäst pris hos en butik som heter WaveToGo Paintball. Dessa rekomenderas varmt eftersom de både skickar till sverige och var schyssta på mail när vi hade valt lite grejer som inte passade ihop. Där finns "startkit" som innehåller allt man behöver för att komma igång. De markörer vi köpte heter Spyder MR1 och är en riktigt robust sak som verkar tåla hårt skogsspel och med goda uppgraderingsmöjligheter. Valet föll på den eftersom den var billig (men inte billigast) och hade lite skogs-stuk över sig. Det är en semiautomatisk mekanisk markör, dvs ett skott per tryck, inga omladdningar och ingen elektronik som kan gå sönder.

Man kan även välja till uppgraderingar om man vill, men grund-kiten fungerar utmärkt som det är. Dock är det så att när man springer mycket i skogen är det lätt att masken immar igen, ett tips är därför att köpa mask med dubbla glas som tydligen skall förhindra sådant, det är kanske inte det man vill lägga pengar på men vi kan skriva under på att imma kan vara fruktansvärt jobbigt. Det finns även anti-imm medel att köpa lite varstans, som används till glasögon och cyklop.

Inköpslista och prisexempel
Detta är cirkapriser på grejerna vi köpt och det är med kolsyra som drivgas. Frakt moms etc är inkluderat och delat på 10 personer. Det finns ännu billigare markörer. Gas och bollar är det som är "förbrukningsvaror" och är beräknade för en hel helgs spelande utan risk att det tar slut. En diskussion om grejerna följer

Nödvändig UtrustningPrisButik
Markör startkit m. mask1100 krWaveToGo Paintball
Kamoflagedräkt160 krGarderoben.se
Bollar 2000st300 krGame-On.se
Kolsyra30kr
Co2 Fillstation20krWaveToGo Paintball
Valfri Utrustning
Handskar
Div. uppgraderingar
Anti-fog medel
Avspärrningsband
Armbindel för lag

Uppgraderingar
Även om grundkitet fungerar finns det lite prylnördar som alltid ska vara värst (jag tittar på er björnfot och blomberg!) och inget ont om det. Vem vill inte vinna liksom? Därför kommer här lite tips på uppgraderingar om man är intresserad.
  • Pipan som kommer med orginalvapen skall tydligen inte alltid vara av bästa kvalite så därför kan man köpa sig en annan, och kanske längre, pipa för bättre träffsäkerhet. Kontrollera att gängningen passar just din tillverkare bara.
  • Om man skjuter väldigt fort kan bollarna i magasinet inte trilla ner tillräckligt snabbt, då kan det vara läge att skaffa ett elektriskt magasin som kan mata bollar med högre hastighet.
  • Pods är små behållare man bär med sig på kroppen om man skulle få slut på ammunition, och kan då fylla sitt magasin.
  • Det finns även något som heter remote och är en krullad slang som man fäster mellan markören och sin tank. Detta gör att markören blir lättare och smidigare, tuben får man då istället bära på kroppen, i exempelvis en väst som kanske även kan bära pods med ammo.
Skulle jag välja EN uppgradering att köpa skulle det nog vara masken, skulle det gälla vapnet hade jag valt en ny pipa.

Kläder
Givetvis kan man springa i vad som helst i skogen men camoflage är att rekommendera. Kamoflagedräkter köpte vi för ynka 150 spänn + frakt på Garderoben.se. Vi trodde att det skulle vara som ett tunnt regnöverdrag men det visade sig att det är lite grovare kläder som man inte behöver ha så mycket under. Rekommendationen de har om att man skall tvätta plagget innan är ett bra råd! Vi blev kolsvarta av att innansidan på kläderna färgade av sig när man svettades lite - för det gör man i stora mängder. Skydd för huvudet behöver man inte köpa eftersom det går att dra över luvan på dräkten, annars funkar bakvänd keps eller som vissa av oss köpte - cammobandana. Handskar kan vara skönt också, exempelvis arbetshandskar.

Bollar
Detta kan med fördel köpas i sverige det med, vi köpte våra från Game-on, men det finns fler alternativ på nätet såsom Wizeguy och Stratec. Den sistnämnda butiken skall tydligen vara bra men slarvade bort våran beställning totalt, ska man beställa därifrån så dubbelkolla att beställningen gjorts även om du har fått bekräftelse! Köper man mycket brukar det finnas rabatter eller gratis frakt. Vi köpte bollar i låg prisklass som kostade 300kr per låda (om 2000st) och det fungerade utmärkt, men det finns för uppemot 600kr lådan om man vill spendera pengar på högre kvalitet. Efter våran första helg visade det sig att man sköt slut på allt mellan 100 och 1000 bollar på en heldag med spel, allt beroende på spelstil.

Drivmedel
Här kommer det lite kluriga, vad skall man driva markörerna med? Luft eller kolsyra? För oss blev valet givet eftersom vi hade tillgång till billig kolsyra. Då behöver man det som heter en Co2 fillstation som vi tog med i beställningen från USA för en spottstyver. Detta är en koppling med slang som man sätter på den stora kolsyretuben för att fylla de mindre tuberna man har på vapnen. Kolsyra förekommer i restaurangbranschen och på brandstationer så känner ni någon i dessa branscher är det en fördel - annars går det utmärkt att fylla på exempelvis paintballbanor eller butiker. Man kan även köra på luft, detta innebär att man behöver en annan, dyrare, tank på vapnet och sedan kan man ha luft i dykartuber att fylla från. Detta lät väldigt meckigt så vi körde på kolsyra eftersom det inte kostade många kronor. Skall man senare i livet vara med seriösare grupper och spela är det möjligt att det är luft de kör på, det skall tydligen vara billigt i längden.

En plats att spela på
Vi har spelat i skogen. Den paintball man spelar på "bana" brukar kallas för speedball där man har färgglada kläder och typ kromade markörer. Det vi spelar, som är lite mer underhållning, kallas recball eller woodsball och stilen är lite mer åt verklig strid. Så en skog är att föredra, vi hade en markägare i gruppen så det var inga problem. Ett tips att ha med sig är avspärrningsband (kolla bygghandel) så att man kan markera upp banan och eventuellt spärra av så att bärplockare inte kommer i skottlinjen. Ett annat alternativ är att spela i någon övergiven byggnad, om man har tillgång till det.

Spelstilar
Det finns en rad spelmodeller man kan köra beroende på hur många man är. Omväxling håller glöden uppe, vi har testat följande med lyckat resultat
  • Alla mot alla, inte så jätteroligt kanske men bra om man är få. Den som står kvar sist omarkerad vinner.
  • Lag, alla delar upp sig i två eller fler lag, förslagsvis med färgad armbindel. Sista laget kvar vinner.
  • Capture the flag. Två lag har varsin flagga "hemma", målet är att ta motståndarlagets flagga och återvända den till sin egen flagga utan att den är borta.
  • "Inta fortet" Hitta en bra belägen plats som är lätt att försvara. Ett större lag har nu som mål att skjuta ut de färre i "fortet" utan att själva stryka med
Tänk även på säkerheten! Dessa vapen skjuter färgkulor i 100 meter per sekund, något som inte så många är sugna på att ha i ansiktet. Därför är det viktigt att man ALLTID har masken på sig när man är i närheten av den tydligt markerade banan och att man säkrar och använder pip-plugg (följde med) när man är av banan.

Så! Det var en komplett introduktion till vad som behövs för att komma igång med egen paintballutrustning. Se nu till att få ihop ett gäng vänner och beställ prylar! Det är vansinnigt roligt. Har du några frågor eller funderingar kan du dela med dig utav dem i gästboken eller skicka ett mail till mig

Lycka till, Bakis CrewPå bilden ses precis den utrustning som nämns i texten. Axelstödet sitter inte på. Pipan är inte orginal, inte heller kameran som är tejpad på markören
Billiga bollar utan namn, 2000st
En fillstation för att fylla på med gas